Διαμαρτυρία των κατοίκων της Κοινότητας Σκάλας και της περιοχής Ελειού-Πρόννων για τη συστηματική υποβάθμιση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου της περιοχής

Εμείς οι κάτοικοι της Κοινότητας Σκάλας και της ευρύτερης περιοχής Ελειού-Πρόννων διαμαρτυρόμαστε έντονα προς κάθε αρμόδιο και προς κάθε κατεύθυνση, για τη συστηματική υποβάθμιση και την απαξίωση της περιοχής μας.
Θεωρούμε απαράδεκτο, οι στοιχειώδεις δομές υγείας να υπολειτουργούν και να μην καλύπτουν με κανένα τρόπο τις ανάγκες στην περιοχή μας, η οποία εκτός από τους μόνιμους κατοίκους και τους δεκάδες εποχιακά εργαζόμενους, φιλοξενεί και χιλιάδες επισκέπτες. Σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη της περιοχής, προκάλεσε η απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την καθημερινή μετακίνηση στη Σάμη, το τελευταίο εξάμηνο, της μοναδικής Γενικής Ιατρού, με οργανική θέση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας. Αποκορύφωμα της απαράδεκτης αυτής συμπεριφοράς των αρμοδίων αρχών είναι στη συνέχεια η αιφνιδιαστική μετακίνηση της Γενικής Ιατρού από τη Σάμη, ακόμη πιο μακριά, αυτή τη φορά στο Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου. Επισημαίνουμε ότι είναι μητέρα ανήλικου τέκνου, του οποίου έχει την αποκλειστική επιμέλεια, έχει τη μόνιμη κατοικία της στον Πόρο και καθημερινά θα πρέπει να μετακινείται 70 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της, μέσα από δύσβατη ορεινή περιοχή με τις όποιες καιρικές συνθήκες. Οι μετακινήσεις αυτές μοιάζουν περισσότερο με συμπεριφορές τιμωρίας παλαιότερων, αλήστου μνήμης, εποχών.
Η Ειδικευμένη Γενική Ιατρός, με οργανική θέση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας, παλαιότερα κάλυπτε και εξυπηρετούσε ολόκληρη τη Δημοτική Ενότητα Ελειού-Πρόννων, αφού δεν υπήρχε καν Αγροτικός Γιατρός στα Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής, λόγω των μετακινήσεων τους στα Νοσοκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου. Τα τελευταία 7 χρόνια εξυπηρετούσε, ολομόναχη, την περιοχή Ελειού-Πρόννων και ταυτόχρονα, τα τελευταία 21 χρόνια, εξυπηρετούσε και τις ανάγκες εφημεριών του Κέντρου Υγείας Σάμης. Επισημαίνουμε επίσης και έχει ιδιαίτερη σημασία, ότι η Ειδικευμένη Γενική Ιατρός με οργανική θέση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας, έχει δηλωθεί ως Οικογενειακή Ιατρός, από όλους σχεδόν τους κατοίκους της περιοχής. Σήμερα η περιοχή παραμένει ουσιαστικά ακάλυπτη. Στο Περιφερειακό Ιατρείο Χιονάτων δεν υπάρχει Αγροτικός Γιατρός. Στο Περιφερειακό Ιατρείο Πόρου υπάρχει ένα Αγροτικός Γιατρός, ο οποίος λειτουργεί το Ιατρείο 1-2 φορές την εβδομάδα, αφού παράλληλα κάνει εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Σάμης.
Στο… λεγόμενο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας υπάρχει σήμερα ένας και μόνος Αγροτικός Γιατρός, ο οποίος λειτουργεί το Ιατρείο 1-2 φορές την εβδομάδα αφού παράλληλα κάνει και αυτός εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Σάμης. Στην πραγματικότητα, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας, που προβλέπεται από την απόφαση 82390/24-12-2007 ΦΕΚ Β 62/22-1-2008 και περιλαμβάνει, 2 θέσεις Γιατρών, Επιμελητών Α’ ή Β’ Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, 1 θέση ΤΕ Νοσηλευτικής, 1 θέση ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων και 2 θέσεις ΔΕ αδελφών Νοσοκόμων, παραμένει στα χαρτιά, αφού οι αρμόδιοι φορείς δεν δείχνουν κανένα απολύτως ενδιαφέρον για την υλοποίηση του. Εμείς οι κάτοικοι της περιοχής που υφιστάμεθα τις συνέπειες των πράξεων και παραλείψεων των αρμοδίων, απαιτούμε:
1. Να επανέλθει η ειδικευμένη Γενική Ιατρός, στην οργανική της θέση στο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας για την κάλυψη και την εξυπηρέτηση της περιοχής. Επίσης να επανέλθει ιεραρχικά στα καθήκοντα της, στο Κέντρο Υγείας Σάμης, όπως ακριβώς ήταν πριν από τη σχετική απόφαση του Διοικητή 6ης ΥΠΕ.
2. Να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας καθώς και στα Περιφερειακά Ιατρεία Πόρου και Χιονάτων.
3. Να αναδειχθεί σε πρώτη προτεραιότητα για την περιοχή και να προχωρήσει, από όλες τις αρμόδιες αρχές, η δημιουργία και λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σκάλας, όπως ακριβώς προβλέπεται από την νομοθεσία.
4. Να στελεχωθούν με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό όλες οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές υγείας του Νομού μας.

Οι κάτοικοι
(265 υπογραφές)

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed