Τερψιχόρη Γονή: «Το Ληξούρι και τα χωριά του καθημερινά απαξιώνονται, η περιοχή μας υποβαθμίζεται και παρακμάζει, δεν αντέχουμε άλλη στασιμότητα, η λύση είναι ο Δημήτρης Μεσσάρης»

Φίλες και φίλοι συμμετέχω για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικες εκλογές. Ζω και εργάζομαι σε τούτη τη πόλη πολλά χρόνια, έχω συνεργαστεί ως πολιτικός μηχανικός με τις δημοτικές αρχές των τελευταίων τριάντα χρονών κατασκευάζοντας δημόσια και ιδιωτικά έργα.
Ο έντονος προβληματισμός μου για όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια σε στον τόπο μας, η αγάπη μου για αυτόν, η δημιουργία του συνδυασμού «Πάλλης Ξεκίνημα» και ο Δημήτρης Μεσσάρης ήταν τα κίνητρα της συμμετοχής μου. Η σημερινή δημοτική αρχή κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη πολλών άλλων έχει κάνει τον κύκλο της. Κοινή αντίληψη των περισσότερων, ακόμα και όταν δεν το παραδέχονται φανερά, είναι ότι το Ληξούρι και τα χωριά του καθημερινά απαξιώνονται. Όλοι όσοι ζούμε και αγαπάμε αυτό τον τόπο, βλέπουμε, παρατηρούμε, αισθανόμαστε μια κατάσταση η οποία μας θλίβει και μας απογοητεύει. Μπορούμε να παραμένουμε άπραγοι όταν βλέπουμε την περιοχή μας να μένει τόσα χρόνια στάσιμη, να υποβαθμίζεται, να παρακμάζει; Τι περιμένουμε από αυτή τη δημοτική αρχή να αλλάξει στην περίπτωση που εκλεγεί ξανά. Πόση στασιμότητα, αντέχουμε; Υπάρχει περίπτωση ως πολίτες και ως κοινωνία να δούμε καλύτερες μέρες; Με ποιο όραμα, με ποιο στόχο, με ποιο πρόγραμμα, με ποιες γνώσεις, με ποια αισθητική;
Στην εποχή μας και πολύ περισσότερο στα χρόνια που έρχονται τα πάντα θα αλλάζουν με καταπληκτική ταχύτητα. Πιστεύει άραγε κανείς ότι η σημερινή δημοτική αρχή μπορεί να καταλάβει τις αλλαγές αυτές πόσο μάλλον να οραματιστεί, να σχεδιάσει και να δημιουργήσει μέσα σε αυτές; Ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας, αλλά και όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει τα τεραστία προβλήματα τις κλιματικής αλλαγής και της διαχρονικής αναποτελεσματικότητας του κράτους και των θεσμών του, πιστεύει κανείς ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιλήψεις και εργαλεία του χθες; Στις εποχές που ζούμε δεν αρκούν πλέον τα ημίμετρα και οι μικροπαρεμβάσεις, τα έργα δίχως αύριο. Χρειάζεται όραμα, γνώσεις, σχεδιασμός διεκδίκηση μα πάνω από όλα στόχος. Το στοίχημα στις εκλογές που έρχονται είναι αν ως πολίτες και ως κοινωνία θα ξεπεράσουμε το μικροσυμφέρον, την υποχρέωση στον γείτονα, στο ξάδελφο στον φίλο να τον ψηφίσουμε. Κριτήριο επιλογής θα πρέπει να είναι άνθρωποι που να μπορούν να αναλάβουν δράση για ανάπτυξη, αποτελεσματική πολιτική, προστασία, καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ψηφιοποίηση του δήμου, καθαριότητα και διαχείριση των απορριμμάτων, συνολική βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.
Η αυτοδιοίκηση μπορεί να βρει χρηματοδοτικά εργαλεία και υπάρχουν δυνατότητες για όσους δήμους διαθέτουν σχέδιο, μελέτες, αποτελεσματικότητα, όραμα. Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν, δεν είναι όλοι ίδιοι. Η ευθύνη μας ως πολίτες είναι πως θα τους επιλέξουμε και με τι κριτήρια. Στις εκλογές του Οκτώβρη η κοινωνία μας θα βρεθεί προ των ευθυνών της. Θα πρέπει να μην πετάξουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε προς το καλύτερο το δήμο μας. Ζούμε σε έναν τόπο μικρό που όλοι λίγο έως πολύ γνωριζόμαστε. Όταν ο Δημήτρης μου πρότεινε να τον ακολουθήσω θεώρησα ότι ήταν χρέος μου να το κάνω. Όσοι τον ξέρουν αντιλαμβάνονται τι εννοώ. Είναι ένας άνθρωπος ευφυής, ευγενικός, γενναιόδωρος που αγαπάει τη ζωή και τους ανθρώπους και που αγαπάει πολύ τον τόπο του. Ενδεχομένως και άλλοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ο Δημήτρης όμως παράλληλα είναι αρχιτέκτονας, έχει γνώσεις ειδικευμένες, έχει ζήσει και σπουδάσει στο εξωτερικό, έχει όραμα και ιδέες για το τόπο. Έχει τη ματιά του ανθρώπου που ενώ ζει σε ένα τόπο μικρό τον ονειρεύεται να αναγεννάται, με νέες, σύγχρονες, καινοτόμες, δημιουργικές δράσεις.
Κλείνοντας θα περίμενε κανείς να αναφέρω την μεγάλη εμπειρία μου στις μελέτες και κατασκευές έργων. Θα πρωτοτυπήσω και θα αναφερθώ στην οικογένεια μου. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που μας δίδαξε να αγαπάμε, να σεβόμαστε και να βοηθάμε τους ανθρώπους και πιστεύω ότι έτσι πορεύτηκα μέχρι στιγμής τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Και ίσως ο μεγαλύτερος στόχος στις μέρες μας είναι να παραμείνουμε άνθρωποι. «Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια και αν είναι η ερώτηση». Αndre Breton

Τερψιχόρη Γερασίμου Γονή
Πολιτικός Μηχανικός
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πάλλης Ξεκίνημα» με επικεφαλής τον Δημήτρη Μεσσάρη

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed