Νίκος Ανουσάκης: «Τα χωριά Ποτέμκιν της Κριμαίας, οι μαγικές εικόνες των τοπικών Μ.Μ.Ε. του Θεόφιλου Μιχαλάτου και η τακτική της… μπετονιέρας στην κοινωνία μας»

Όταν ο αγαπημένος στρατηγός κι εραστής της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας κατέλαβε την Κριμαία η ανωτέρω αυτοκράτειρα του έδωσε εντολή να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ώστε να εδραιωθεί η κυριαρχία της Ρωσίας στην περιοχή.
Επειδή όμως ο πανούργος στρατηγός δεν κατόρθωσε πολλά πράγματα στον τομέα αυτό, όταν η Μεγάλη Αικατερίνη περιόδευσε στην περιοχή, ο Ποτέμκιν φρόντισε να στήσει κατά μήκος του ποταμού, όπου θα πέρναγε το πλοίο της Αυτοκράτειρας, τεχνητά σκηνικά και ζωγραφιές με όμορφα αρχιτεκτονικά χωριά ως φόντο και παράλληλα φρόντισε έμπροσθεν των ψεύτικων κατασκευών να υπάρχουν κάποιοι καλοταϊσμένοι χωρικοί με εύρωστα ζώα ώστε να δίνεται η εικόνα της τελειότητας. Αυτή λοιπόν την τακτική των θρυλικών “χωριών Ποτέμκιν” αντιγράφουν κατά κάποιο τρόπο τα τοπικά Μ.Μ.Ε. που ανήκουν στον Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, καθώς μόνιμα, συστηματικά και επίμονα στην λογική της “σκληρής προπαγάνδας” φιλοτεχνούν μια τέλεια εικόνα για το Δήμο μας που οι πάντες είναι “ευτυχείς” και λατρεύουν τον “πεφωτισμένο” Δήμαρχο “που αγωνίζεται σκληρά για το καλό μας”, ενώ παράπονα, διαμαρτυρίες, προβλήματα, διαφορετικές φωνές απλά δεν υπάρχουν πουθενά και εξοβελίζονται από την ανωτέρω εικονική πραγματικότητα.
Γνωρίζω ασφαλώς τον αντίλογο από τους “αυλικούς” του Δημάρχου Αργοστολίου στην παραπάνω κριτική που δεν είναι μόνο δική μου, αλλά εκφράζει ένα μικρό ίσως, αλλά υπαρκτό τμήμα φιλελεύθερων πολιτικοποιημένων δημοτών: “Μα η παράταξη Μιχαλάτου επικράτησε με 44 τοις εκατό στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές”! Το γεγονός λοιπόν ότι η “τακτική της μπετονιέρας”, η οικονομική επιρροή, ο παλαιοκομματισμός και η πολιτιστική υποβάθμιση κυριάρχησαν προσωρινά στην περιοχή μας δεν σημαίνει ότι “επήλθε το τέλος της τοπικής ιστορίας” ούτε ότι καταργήθηκαν οι πολιτικές διεργασίες και η συμμετοχή των σκεπτόμενων δημοτών στα δρώμενα. Οι κοινωνικές δυνάμεις που αντιδρούν στο παραπάνω παρακμιακό, θα έλεγα ακόμα κι άθλιο “καθεστώς δουλοπρέπειας” υφίστανται ακόμα, έστω κι ηττημένες και αρκεί μόνο μια απλή φωτογραφία των μελών της πλειοψηφίας του κυρίου Μιχαλάτου στο δημοτικό συμβούλιο Αργοστολίου για να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε την “χαμηλή” πολιτική ποιότητα των στελεχών της, αφού αυτή αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από πρόσωπα που ουσιαστικά δεν έχουν ιδιαίτερους κοινωνικούς προβληματισμούς ούτε ανήκουν στην κατηγορία των πολιτικοποιημένων. Όπως έλεγε κι ο Όσκαρ Ουάιλντ: “Μην υποτιμάτε αυτό που βλέπετε .Το προφανές είναι και αληθές”. Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα…

Νίκος Ανουσάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Αργοστολίου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed