Νίκος Ανουσάκης: «Στον… αέρα η λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου, υπάρχουν αποφάσεις που παρατείνουν την ύπαρξή του ως Νομικό Πρόσωπο από τον Ιούλιο του 2022 και μετά;»

Εδώ και πολύ καιρό έχω επισημάνει ότι η δημοτική αρχή Μιχαλάτου έχει πολύ κακή σχέση με την νομιμότητα και γενικά τους κανόνες δικαίου της Ελληνικής Πολιτείας τις θεωρεί… “λεπτομέρειες” και …”ήσσονος σημασίας”!
Αυτός βέβαια είναι ο Μιχαλάτος κι αυτή ακριβώς είναι η πολιτική του κουλτούρα, όπως ξέρουμε κι από το παρελθόν. Το θέμα όμως είναι ότι πέρα από την σιωπηρά πλειοψηφία που “βολεύεται” με τις παλαιοκομματικές πρακτικές υπάρχει κι ένα μικρό πλην σημαντικό τμήμα της τοπικής κοινωνίας που πιστεύει πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι σύγχρονη, μακριά από βαλκανικά κατάλοιπα, με προσήλωση αρχές της Χρηστής Διοίκησης και με σεβασμό στο νομικό πλαίσιο που διασφαλίζει την ισονομία και την ισοπολιτεία. Βάσει λοιπόν της πράξης συγκρότηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, όπως αυτή έχει καταχωρηθεί στο ΦΕΚ (αρ. Φύλλου: 2912/17-7-2020), μετά από δύο έτη από την δημοσίευσή της απαιτείται η παράταση της διάρκειας του ανωτέρω Διαδημοτικού Νομικού Προσώπου με νέες αποφάσεις των οικείων δημοτικών συμβουλίων ώστε να εξακολουθεί να υφίσταται νόμιμα. Δηλαδή περί τον Ιούλιο του 2022 έπρεπε να έχουν ληφθεί από τα δημοτικά συμβούλια Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης οι αντίστοιχες αποφάσεις παράτασης της διάρκειας νόμιμης σύστασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς και Ιθάκης ώστε αυτό να είναι υπαρκτό “de jure” κι όχι “de facto”.
Προσωπικά αναζήτησα στην γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου Αργοστολίου την σχετική απόφαση, αλλά δεν την εντόπισα οπότε ερωτώ τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς κι Ιθάκης και Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, αλλά και την Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, δηλαδή τον φορέα που ελέγχει την νομιμότητα των πράξεων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, αλλά και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:
1. Ποιοί είναι οι αριθμοί και οι ημερομηνίες των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης που προβλέπουν την παράταση της νόμιμης υπόστασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς και Ιθάκης;
2. Αν δεν υφίστανται και δεν έχουν ληφθεί οι ανωτέρω αποφάσεις ποιές είναι οι νομικές και διοικητικές συνέπειες ως προς την νόμιμη συγκρότηση του ανωτέρω φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας και ως προς την νομική ισχύ των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τις 17/7/2022 και μετά;
3. Για ποιό λόγο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς και Ιθάκης και το Δ.Σ. του ενδεχομένως δεν ενημέρωσαν τους οικείους Δήμους για αυτή την νομική και διοικητική υποχρέωση ώστε να βρίσκεται ίσως “στον αέρα” η λειτουργία, οι αποφάσεις και τα εντάλματα πληρωμής του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς και Ιθάκης από τις 17/7/2022 έως και σήμερα; Άγνοια; Προχειρότητα; “Νομική τσαπατσουλιά”; Αδιαφορία; Δόλος; Υπάρχει κάποιο άλλο κίνητρο ή σκοπιμότητα; Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις όλων των εμπλεκομένων, αφού πραγματικά δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως το εκλογικό σώμα μπορεί να έσφαλε τόσο να και έδωσε τις τύχες της περιοχής μας για μια ολόκληρη πενταετία σε τόσο άσχετους κι “εμπειρικούς” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Νίκος Ανουσάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αργοστολίου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed