Κεφαλονιά, Νησί για Όλους: Πλατεία Βαλλιάνου, ανοχή στην αυθαιρεσία και έλλειψη πολιτικής θέσης από τη δημοτική αρχή, που πρέπει επιτέλους να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου συζητήθηκε το θέμα των αδιάθετων κοινοχρήστων χώρων της Πλατείας Βαλλιάνου. Η εισήγηση της δημοτικής αρχής ήταν να δοθούν όλοι οι αδιάθετοι χώροι μέσω δημοπρασίας, πλην ενός τμήματος του χώρου που συνήθως διατίθεται στην επιχείρηση «Premier».
Αυτό, όπως είναι λογικό προκάλεσε την αντίδραση του επιχειρηματία και τις παρεμβάσεις και άλλων επιχειρηματιών της πλατείας. Ο Δήμαρχος απάντησε στον επιχειρηματία πως το κάνει γιατί έχει παράπονα από κάποιους δημότες για το κλείσιμο της ράμπας που βρίσκεται πλησίον του προς διάθεση χώρου. Αυτή η απάντηση προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης «Νησί για όλους», Αλέξανδρου Παντελειού, ο οποίος απευθυνόμενος στο δήμαρχο είπε: «Αυτή είναι η πολιτική σας θέση; Ότι έχετε παράπονα και σας γκρινιάζουν και γι’ αυτό αναγκάζεστε να μειώσετε τα τετραγωνικά του Premier; Εμείς έχουμε διατυπώσει μια ξεκάθαρη θέση. Και από τη στιγμή που φοβάστε να πείτε εσείς τη δική σας, θα πούμε εμείς τη δική μας, η οποία είναι ότι οι αδιάθετοι χώροι στην πλατεία κακώς υπάρχουν εξαρχής, διότι ο χώρος που δικαιούται ο καθένας είναι οι προβολές των καταστημάτων, αυτό μπορεί να πάρει. Οι αδιάθετοι χώροι στενεύουν την δίοδο προς την πλατεία για όσους κινούνται από τον πεζόδρομο της Ριζοσπαστών, την οδό Π. Βαλλιάνου και την 21ης Μαΐου προς την πλατεία. Το έχουμε πει και την προηγούμενη φορά που συζητούσαμε τους αδιάθετους χώρους, που είχαμε καταψηφίσει».
Στη συνέχεια απευθύνθηκε στους επιχειρηματίες που ήταν παρόντες, λέγοντας πως «θα πρέπει να υπάρχει κατά πρώτον σεβασμός στους κοινόχρηστους χώρους και τη λειτουργία τους για την εξυπηρέτηση του πεζού, την εξυπηρέτηση του πολίτη». Εξέφρασε την αντίθεσή του στις κλειστές στοές και τις διάφορες κατασκευές πάνω στην πλατεία που παραβαίνουν τον κανονισμό κοινοχρήστων χώρων και εμποδίζουν την προσβασιμότητα, ενώ κατέκρινε τον δήμαρχο για την ανοχή του στην αυθαιρεσία και το γεγονός πως δεν παίρνει σαφή θέση. Πρότεινε να γίνει άμεσα μια τροποποίηση του κανονισμού και να καταργηθούν όλοι οι αδιάθετοι χώροι που βρίσκονται εκτός των προβολών των καταστημάτων, και έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Εμείς θέλουμε να υπάρχουν τα καταστήματα στην πλατεία και να χρησιμοποιούν τον κοινόχρηστο χώρο. Όμως αυτό το πράγμα, οπουδήποτε υπάρχει ένα τετραγωνικό εκατοστό να μπαίνει και «ένα ποδάρι καρέκλας» πρέπει κάποια στιγμή να διαπιστώσετε και εσείς, ότι για τα μαγαζιά σας δεν είναι το καλύτερο. Θέλουμε μια πλατεία στην οποία να μπορεί ο κόσμος κατά πρώτον να κινηθεί και να την απολαύσει και -φυσικά- μέσα σε αυτή, με τους όρους που προβλέπονται από τη νομοθεσία, να υπάρχει και η χρήση των επαγγελματιών».
Στη συνέχεια της συζήτησης και κατά τη δευτερολογία του, ο Α. Παντελειός ανέφερε πως μπορεί ο περιορισμός στο συγκεκριμένο κομμάτι να είναι προς μια θετική κατεύθυνση, όμως είναι μια μερική παρέμβαση που πλήττει έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία. Ανέδειξε πως μέσα από την συζήτηση προέκυψε πως «οι αδιάθετοι χώροι τελικά, ήταν η λύση στο πρόβλημα αυτών που δεν έχουν χώρο στην πλατεία και γι’ αυτό μάλιστα δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Για να ωφελήσουν συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Και εσείς το ανέχεστε σήμερα κύριε δήμαρχε. Ερχόμαστε εδώ να βολέψουμε μια κατάσταση, πετσοκόβοντας λίγο το Premier, αλλά ανεχόμαστε όλη αυτή την κατάσταση που οι προηγούμενοι έφεραν για να βολέψουν κάποιους». Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του καλώντας τον δήμαρχο να βάλει «το μαχαίρι στο κόκαλο», να αφήσει όλους τους αδιάθετους χώρους οι οποίοι είναι εκτός προβολών εκτός της δημοπρασίας και να σχεδιάσουν από κοινού έναν κανονισμό διάθεσης κοινοχρήστων που θα εξαιρεί αυτούς τους χώρους. Η παράταξη «Νησί για όλους» κατέθεσε προς ψήφιση την ανωτέρω πρόταση, με την οποία συμφώνησε και ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Κουρούκλης.

Κεφαλονιά, Νησί για Όλους

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed