Η μάχη της… σφουγγαρίστρας στο Δ.Σ. Αργοστολίου, η ατολμία του Μιχαλάτου και η πλειοψηφία των… προθύμων της Δημοτικής Αρχής

Τινάχτηκε στον αέρα το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αργοστολίου, αφού ο Νίκος Ανουσάκης και ο Σπύρος Σαμούρης αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις και παραλίγο να έρθουν στα χέρια με αφορμή το… παρελθόν.
Ούτε ο Νικόλας Βαλλιανάτος, ο πρόεδρος του Δ.Σ., κατάφερε να σβήσει τη φωτιά και αναγκάστηκε να διακόψει την συνεδρίαση για δέκα περίπου λεπτά, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η συζήτηση είχε να κάνει με την πρόσληψη εννέα καθαριστριών σχολείων, οι οποίες δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά σύμφωνα με την ΚΥΑ που έχει εκδοθεί από την κυβέρνηση. Οι καθαρίστριες αυτές δούλευαν τα προηγούμενα χρόνια στα σχολεία του Δήμου Αργοστολίου, ωστόσο φέτος η ΚΥΑ δεν τους έδινε το δικαίωμα να συμμετέχουν και πάλι στην διαδικασία πρόσληψης, αφού δεν διέθεταν ελληνική ιθαγένεια. Ο αριθμός των καθαριστριών που πρέπει να προσληφθούν από τον Δήμο Αργοστολίου είναι 39 και το οικονομικό κόστος αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Μετά από πιέσεις αρκετών Δημάρχων της επικράτειας, ο Υπουργός κ. Θεοδωρικάκος με τροποποίηση της ΚΥΑ έδωσε το δικαίωμα στον κάθε Δήμο να προσλάβει, μόνο για φέτος, το 20% των καθαριστριών (8 στον Δήμο Αργοστολίου), αλλά το κόστος να επιβαρύνει τον Δήμο. Μιλάμε για καθαρίστριες των οποίων ο μισθός κυμαίνεται από τα 320 ώς τα 380 ευρώ τον μήνα.
Οι καθαρίστριες που φέτος δεν είχαν δικαίωμα, βάση ΚΥΑ να προσληφθούν, εμφανίστηκαν διά αντιπροσώπου τους στο Δημοτικό Συμβούλιο και εξέφρασαν τις απόψεις τους, αλλά και την ανάγκη τους να εργαστούν έστω και για αυτόν τον πενιχρό μισθό. Η θέση του Δημάρχου ήταν ότι ο Δήμος Αργοστολίου είναι καταστραμμένος οικονομικά και δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος αυτό (πρόσληψη με σύμβαση έργου των 8 καθαριστριών), αφού αν το κάνει αυτός θα καταρρεύσει. Το κόστος για μέχρι τον επόμενο Ιούνιο είναι περίπου 30.000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν δεχόταν την εισήγηση του Δημάρχου, αφού όπως υποστήριξαν όλοι επί κεφαλής (Παρίσης, Φόρτες, Παντελειός, Κουρούκλης) ο Δήμος δεν θα καταστρεφόταν αν έκανε τις προσλήψεις στις 8 καθαρίστριες με σύμβαση έργου (δεν υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές). Ο κ. Παρίσης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στην τοποθέτησή του, κάτι που έκανε τον κ. Μιχαλάτο να θυμηθεί τα πρόστιμα του ΙΚΑ και τα χρέη που κληρονόμησε από τον ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς.
Η ώρα έφτασε για να πάρει τον λόγο ο Νίκος Ανουσάκης, όπου προσπάθησε με επιχειρήματα να πείσει το Σώμα ότι ο Δήμος Αργοστολίου δεν θα χρεοκοπούσε αν πλήρωνε από το ταμείο του τις 8 καθαρίστριες. Μπορεί κάποια στιγμή να σήκωσε λίγο τον τόνο της φωνής τους, όπως κάνει σχεδόν πάντα στις τοποθετήσεις του και αυτό ήταν το σπίρτο που άναψε την φωτιά. Ο Σπύρος Σαμούρης τον διέκοψε λέγοντάς του για την κακή διαχείριση όταν ήταν αυτός και η παράταξή του στην ηγεσία του Δήμου. Τότε ξεκίνησε ένας απίστευτος καυγάς μεταξύ τους, όπου η παρελθοντολογία χτύπησε κόκκινο. Ήταν τόσο μεγάλη η ένταση και των δύο δημοτικών συμβούλων, που ακόμη και ο πυροσβέστης Νικόλας Βαλλιανάτος δεν κατάφερε να τους ηρεμήσει. Το συμβούλιο διακόπηκε για δέκα περίπου λεπτά, με τους Ανουσάκη και Σαμούρη να εξακολουθούν να ανταλλάσσουν… φιλοφρονήσεις ακόμη και στην διακοπή.
Με την έναρξη και πάλι της συνεδρίασης ο κ. Δήμαρχος προσπάθησε να κάνει… ντρίπλα αναφέροντας στο Σώμα ότι πρέπει να αναβληθεί το θέμα και να επανέλθει, αφού πρώτα πιεστεί ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος να αναλάβει το κόστος το Υπουργείο για τις 8 καθαρίστριες εκτός ΚΥΑ. Δεν έγινε δεκτό και έτσι προχωρήσαμε στην ψηφοφορία, όπου η Δημοτική Αρχή πέρασε την εισήγηση του Δημάρχου με ψήφους 12-11. Ανάμεσα στους 12 του Δημάρχου ήταν οι… συνεργαζόμενοι (πρόθυμοι και μισθοδοτούμενοι όπως τους ονομάζει η αντιπολίτευση), Σπύρος Ματιάτος, Παναγής Βανδώρος, Σπύρος Πεφάνης και Αργύρης Γαβριελάτος.

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed