Νίκος Ανουσάκης: «Πήγε να παραστήσει τον… Μπέο ο ολιγάρχης Δήμαρχος Αργοστολίου, αλλά ξέχασε “τον μυλωνά του Πότσδαμ” και το “Ναι, αλλά υπάρχουν Δικαστές στο Βερολίνο”»

Είναι γνωστό “στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ” ότι ο “πολύς” Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος στερείται ευρύτερης ακαδημαϊκής παιδείας κι ότι το πιο πιθανόν είναι να μην είχε ακούσει ποτέ μέχρι σήμερα τον θρύλο του “μυλωνά του Πότσδαμ” και τα διδάγματα που αυτός φέρει.
Αν κάποιος, έστω αυλικός του, του είχε ψιθυρίσει την παρακάτω ιστορία ίσως να είχε αποφύγει το σημερινό “φιάσκο” στα “μανάβικα” και την γελοιοποίησή του στην αγορά του Αργοστολίου όπου κατέβηκε “φορτσάτος” να… γκρεμίσει και κυρίως να προβεί σε επίδειξη ισχύος, αλλά τελικά η Ελληνική Δικαιοσύνη “του έβαλε φρένο” θυμίζοντάς του τα όρια της εξουσίας του στην μικρή μας κοινωνία, αλλά κι ότι η νομοθεσία δεν είναι διακοσμητική όπως ο ίδιος προφανώς θεωρεί. Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο στη Πρωσία του 18ου αιώνα ένας ανεμόμυλος ενοχλούσε τον Φρειδερίκο τον Μέγα καθώς έκανε θόρυβο και τον διατάρρασε όταν “χαλάρωνε” στα θερινά του Ανάκτορα στο Πότσδαμ οπότε απαίτησε από τον μυλωνά να του τον πουλήσει ειδάλλως θα τον έπαιρνε ούτως ή άλλως ακόμα και χωρίς χρήματα δεδομένου ότι ήταν Βασιλιάς κι είχε την δύναμη της εξουσίας. Τότε όμως ο μυλωνάς του Πότσδαμ του ανταπάντησε: “Nαι αλλά υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο” θέλοντας να του υπενθυμίσει πως η δικαστική εξουσία έχει τεθεί και υφίσταται ακριβώς για να προστατεύει τον πολίτη από τις αυθαιρεσίες και τις καταχρήσεις του όποιου ισχυρού. “Ψιλά γράμματα” βέβαια αυτά για τον ολιγάρχη Δήμαρχο που θέλησε αυτές τις μέρες να παραστήσει τον… Μπέο, αλλά τελικά “τα βρήκε αγγούρια” καθώς δεν είναι όλοι στην Κεφαλονιά “σκυφτούληδες” και υπάρχουν και κάποιοι που “σηκώνουν το γάντι” στην απαίδευτη έπαρση τόσο του ιδίου του Δημάρχου Αργοστολίου όσο και του περίγυρού του. Έχω την αίσθηση πως το σημερινό πάθημα του “νταή όπου τον παίρνει” ολιγάρχη Δημάρχου δεν θα είναι και το τελευταίο…

Νίκος Ανουσάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αργοστολίου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed