Παντελής Ιωαννίδης: «Κύριε Καππάτε, έπρεπε ήδη να είχετε φροντίσει για το μέλλον των επόμενων γενιών, της επόμενης τριαντακονταετίας, αλλά από το 2019 δεν κάνατε σχεδόν τίποτε»

Κύριε Βουλευτά κ. Καππάτε, κύριοι Δήμαρχοι, κύριε Περιφερειάρχη, συμπτωματικός και τυχαίος ο αθλητισμός στην Ελλάδα. Συμπτωματικός και τυχαίος ο αθλητισμός στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Μια μικρογραφία της χώρας είναι εξάλλου τα νησιά μας.
Έχουμε σοβαρό αθλητισμό στην Ελλάδα; ΟΧΙ. Και δεν εννοώ αν έχουμε πρωταθλητισμό, αν συλλέγουμε μετάλλια στις διεθνείς διοργανώσεις, αν αθλητές μας, σε κάποια αθλήματα, ανήκουν στην αφρόκρεμα του παγκόσμιου αθλητισμού. Εννοώ, αν έχουμε αθλητισμό σωστά οργανωμένο. Αν διαθέτουμε σχολές αθλημάτων. Με τη λέξη σχολή δεν αναφερόμαστε σε αυτό που πολλοί αποκαλούν «ακαδημία» (π.χ. ακαδημία ποδοσφαίρου ή μπάσκετ ή πόλο κ.λπ.). Άλλωστε, η ακαδημία είναι ανώτατο πνευματικό ίδρυμα. Όταν λέμε π.χ. «οι Σέρβοι διαθέτουν σπουδαία σχολή στο μπάσκετ και στο πόλο», εννοούμε ότι έχουν μακρά παράδοση, που βασίζεται στη σωστή καλλιέργεια κάποιου αθλήματος, με ενιαίο προπονητικό σύστημα, με σωστή διδαχή των μυστικών του αθλήματος στα παιδιά. Έχουμε, λοιπόν, εμείς, τέτοιου είδους αθλητισμό; Φυσικά, ΟΧΙ.
Ο Ελληνικός αθλητισμός είναι συμπτωματικός, τυχάρπαστος. Υπάρχει πρόγραμμα ανίχνευσης ταλέντων; ΟΧΙ.Κάποτε έγιναν προσπάθειες να οργανωθεί, αλλά εγκαταλείφθηκαν. Κι αν ακούτε ότι υφίστανται τέτοια προγράμματα, μην το πιστεύετε… Ίσως αναρωτηθείτε, μα πώς κάθε τόσο ξεπετάγονται ταλέντα και αναδεικνύονται πρωταθλητές σε διάφορα αθλήματα. Από σύμπτωση! Έτυχε ένας γονιός να έχει σχέση με τον αθλητισμό και μερικές γνώσεις επ’ αυτού και να διέκρινε κάποιο ταλέντο στο παιδί του. Συνέπεσε ένας ρέκτης γυμναστής να αντελήφθη στο σχολείο του κάποια παιδιά με ροπή προς το ένα ή το άλλο άθλημα. Έτυχε, επίσης, κάποιο παιδί ν’ ασχολείται με ένα άθλημα και ο φίλος του να πήγε από περιέργεια μαζί του μια φορά, να του άρεσε και να έμεινε στον αθλητισμό, συμπτωματικά δε, είχε ταλέντο για το συγκεκριμένο άθλημα. Όσοι αναρωτιέστε αν αυτά που διαβάζετε είναι εικασίες και αποκυήματα της φαντασίας μου, κάνετε σφάλμα μέγα. Είναι υπαρκτές περιπτώσεις, τις οποίες έχω συναντήσει στην πολύχρονη ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό. Και αυτές και πλείστες άλλες ανάλογες. Γι’ αυτό ισχυρίζομαι πως κάνουμε συμπτωματικό και τυχαίο αθλητισμό.
Ξέρετε πόσα ταλέντα υπάρχουν στην Ελλάδα (κυρίως στην επαρχία), που ουδέποτε θα μάθουν (και τα ίδια τα παιδιά και οι γονείς τους) ότι, αν υπήρχε σωστά οργανωμένος αθλητισμός στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να ήταν πρωταθλητές ; Γνωρίζετε πόσοι αθλητές μένουν στην αφάνεια, γιατί επέλεξαν λάθος άθλημα ή αγώνισμα; Ξέρετε πόσα ταλέντα του στίβου χάθηκαν, διότι στην πρώτη μεγάλη έκρηξη του μπάσκετ πίστεψαν (αυτά ή οι γονείς τους) πως θα γίνονταν οι διάδοχοι του Γκάλη και του Γιαννάκη; Γνωρίζετε ότι και το βόλεϊ και το χάντμπολ «πλήρωσαν» ακριβά εκείνη την υπερπροβολή του μπάσκετ και την ανόητη φιλοδοξία και άγνοια γονιών και παιδών; Ξέρετε ότι παιδιά που θα μπορούσαν να διαπρέψουν σε βαριά αθλήματα (π.χ. πάλη ή άρση βαρών), επέμεναν να γίνουν… κολυμβητές ή πολίστες ή ποδηλάτες; Γνωρίζετε πόσοι δυνατοί, ευλύγιστοι κι εκρηκτικοί νέοι, που δεν διέθεταν το απαιτούμενο ύψος για να κάνουν πρωταθλητισμό στις ρίψεις παιδεύτηκαν επί χρόνια στις βαλβίδες, αντί ν’ ανέβουν στα πλατό της άρσης βαρών ή στα ταπί της πάλης; Ξέρετε, πόσα άλλα τέτοια παραδείγματα μπορώ ν’ αναφέρω; Πάμπολλα.
Γι’ αυτό, λοιπόν, αν θέλουμε μελλοντικά να έχουμε υψηλό πρωταθλητισμό, πρέπει πρώτα ν’ αποκτήσουμε πραγματικό – ουσιαστικό αθλητισμό από την βάση. Αλλά πως να αποκτήσουμε αθλητισμό από την βάση όταν βλέπουμε ότι στους σχολικούς αγώνες του 2024 το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αθλητισμού την ημέρα που αγωνίζονται κάποιοι μαθητές, οι υπόλοιποι συμμαθητές τους βρίσκονται στις τάξεις τους, ενώ όλα τα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) κανονικά θα έπρεπε να είναι στις κερκίδες των γηπέδων για να χειροκροτούν τους συμμαθητές τους που αγωνίζονται. Να παρασύρουν τις σκέψεις τους να μπούνε σε αναζητήσεις και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μαθητές, γυμνασίων, λυκείων, αλλά και οι μικρότεροι μαθητές των δημοτικών σχολείων. Θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί κατά εντολή του Υπουργείου, αλλά πέρα βρέχει… Κύριε Καππάτε, κύριοι Δήμαρχοι, κύριε Περιφερειάρχη, οι Πανελλήνιες & Διεθνείς επιτυχίες των αθλητών μας είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με την αδιαφορία για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που προπονούνται σήμερα εν έτει 2024 οι νεαροί αθλητές των νησιών μας σε Κεφαλονιά & Ιθάκη όπου βρίσκονται σε πλήρη απαξίωση – εγκατάλειψη.
Το τεράστιο πρόβλημα της καθολικής έλλειψης σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων ΟΛΩΝ των Αθλημάτων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας για την προπόνηση και προετοιμασία των νεαρών αθλητών και αθλητριών των νησιών μας, επιβάλει την ΑΜΕΣΗ κατασκευή ΝΕΩΝ κλειστών γυμναστηρίων και ΝΕΩΝ Σταδίων Στίβου τόσο στη Κεφαλονιά όσο και στην Ιθάκη, με τις προδιαγραφές που απαιτούνται. Οι εναπομείνασες αθλητικές εγκαταστάσεις για παράδειγμα εντός του Μητροπολιτικού Δήμου Αργοστολίου που εξυπηρετούν τον Στίβο – Μπάσκετ και τα υπόλοιπα αθλήματα υπολειτουργούν, ενώ οι χώροι έχουν εγκαταλειφθεί θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια αθλητών και αθλητριών.
Γήπεδα μπάσκετ:
θέρμανση (ανύπαρκτη)
κλιματισμός (ανύπαρκτος)
ζεστό νερό (ίσα που φθάνει μόνο για 2 αθλητές)
παρκέ (χάλια)
μπασκέτες (χάλια)
πάρκινγκ (έχει γίνει πλυντήριο λεωφορείων – καθαρισμός αυτών και πάρκινγκ για φορτηγά βαρέως τύπου)
ανεξέλεγκτη πρόσβαση (από τον οποιοδήποτε σε αποδυτήρια, σάλα – παρκέ )
έλλειψη κανόνων κλπ κλπ…

Γήπεδα στίβου
ταρτάν (σκαμμένο)
ανεξέλεγκτη πρόσβαση από τον οποιοδήποτε
θέμα ασφάλειας λόγω ελλείψεως κανόνων
περιορισμός αγωνισμάτων λόγω ποδοσφαίρου, όπως δίσκος, ακόντιο, σφύρα κλπ αθλήματα.
περιορισμός αγωνισμάτων λόγω έλλειψης εξοπλισμού, όπως επί κοντώ, εμπόδια κλπ
επικίνδυνο σκάμμα (κακή άμμος – χάλια ποιότητα)
υπερχρήση και των δύο εγκαταστάσεων του Μητροπολιτικού Δήμου.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε όλα τα περιφερειακά γήπεδα ποδοσφαίρου των Δήμων της Κεφαλονιάς & Ιθάκης. Με μια Ιθάκη να μην έχει τα αυτονόητα για τα παιδιά της, σύγχρονο κλειστό γήπεδο μπάσκετ που να καλύπτει και τις ανάγκες για βόλεϊ, εγκαταστάσεις στίβου, κολυμβητήριο. Γήπεδα με καμένους τάπητες (από το πέρασμα του χρόνου και από την ελλιπή συντήρηση) να είναι σε λειτουργία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία όλων αυτών των αθλητών που εισπνέουν όλα τα καμένα μικροσωματίδια από τους καμένους τάπητες. Γήπεδα που είναι έτοιμα προς χρήση, αλλά δεν έχουν την άδεια για να λειτουργήσουν. Γήπεδα που έγιναν χωρίς τις σωστές μελέτες, χωρίς τις ανάλογες προδιαγραφές, όλα στο άρπα κόλλα. Έπρεπε ήδη να έχουν γίνει ΝΕΕΣ σύγχρονες εγκαταστάσεις με τις σωστές προδιαγραφές & να υποστηρίζουν όλα τα αθλήματα του Στίβου, έτσι ώστε να φιλοξενούν τον ακοντισμό, την δισκοβολία, το άλμα επί κοντώ, την σφυροβολία κλπ αθλήματα.
Έπρεπε ήδη στους εξωτερικούς χώρους του τένις και του μπάσκετ στη σύγχρονη εποχή που ζούμε οι τάπητες να φέρουν επίστρωση από ειδικό βιομηχανικό ελαστομερές υλικό με τον ανάλογο χρωματισμό και ΟΧΙ με ΠΙΣΣΑ βαμμένη όπως είναι σήμερα, που θυμίζει εποχές του 1970. Έπρεπε ήδη οι προπονήσεις των νεαρών αθλητών, αθλητριών του στίβου να γίνονται σε στάδια που να έχουν συνολικό μήκος μεγαλύτερο των 440 γιάρδων ή 402,34 μέτρων τουλάχιστον. Η διαμόρφωσή τους επίσης να περιλαμβάνει, τα γνωστά κατ΄ έναντι μεταξύ τους, δύο ευθύγραμμα τμήματα και δύο καμπύλα καλούμενα «ΠΕΤΑΛΑ » ή ΒΙΡΑΖ, τα οποία είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ. Επίσης να χωρίζονται σε 6–8 διαδρόμους (κουλουάρ), που σημαίνονται με τις γνωστές λευκές διαγραμμίσεις, πλάτους έκαστος 1,22 μ. – 1,25 μ. με επίστρωση από ειδικό ποιοτικό βιομηχανικό ελαστομερές κεραμόχρωμο υλικό (τάπητα) ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ εξωτερικού χώρου. Έπρεπε ήδη όλα τα γήπεδα ποδοσφαίρου, Κεφαλονιάς & Ιθάκης να είναι σε άριστη κατάσταση & σε λειτουργία έτσι ώστε κάθε χωριό να παίζει ποδόσφαιρο στο χωριό του, στην περιοχή του. Εκτός λειτουργίας, αναφέρω ορισμένα από αυτά όπως των Διλινάτων, Φαρακλάτων, Τζανάτων, Κεραμειών κλπ που βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη.
Εάν πραγματικά σας ενδιέφεραν τα παιδιά μας κ. Καππάτε, κυρίες, κύριοι θα έπρεπε εδώ και πέντε χρόνια να έχετε ενδιαφερθεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας (από το 2019) και να έχετε κάνει τις απαραίτητες κινήσεις, ώστε να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και να προγραμματιστεί η μεσοπρόθεσμη αποκατάσταση ΟΛΩΝ των ζημιών και βλαβών. (Να καταγραφούν και να αξιολογηθούν οι ζημιές και οι βλάβες σε ΟΛΕΣ τις δομές). Σήμερα εν έτει 2024 κ. Καππάτε θα έπρεπε εάν όχι να υπάρχουν ΝΕΑ σύγχρονα κλειστά γυμναστήρια & ΝΕΑ σύγχρονα γήπεδα Στίβου σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αθλητικές τους υποχρεώσεις – στόχους οι ήδη υπάρχοντες νεαροί αθλητές, αθλήτριες, τουλάχιστον ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είχαν ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ οι κατασκευές αυτών. Δεν θα έπρεπε αυτή η οργανωμένη πολιτεία να φροντίσει τόσα χρόνια ώστε στις απομακρυσμένες περιοχές του νησιού (Φισκάρδο, Σάμη, Πόρος, Σκάλα, γιατί όχι και στην Ιθάκη κλπ ) να κάνουν την έρευνά τους οι υπεύθυνοι του αθλητισμού για το πόσα παιδιά ενδιαφέρονται για αθλητικές δραστηριότητες, προκειμένου τουλάχιστον ΤΡΕΙΣ φορές την εβδομάδα να μεταφέρονται με ναυλομένα van στα αθλητικά κέντρα Αργοστολίου, Ληξουρίου; Έπρεπε ήδη να έχετε φροντίσει για το μέλλον των επόμενων γενιών, της επόμενης τριαντακονταετίας, κ.Καππάτε. Καλώ τον Κεφαλονίτη και τον Θιακό, τους αθλητές και τις αθλήτριες «να κάνουν το δικαίωμα στην άθληση ζήτημα αγωνιστικής διεκδίκησης».
Υ.Γ.: Θα επιμείνω για όλα τα ανωτέρω, αυτό εξάλλου έχω ζήσει από τα χρόνια του πρωταθλητισμού μου. Επιμονή, επιμονή, επιμονή…
Υ.Γ. 2: Περιμένω την ολοκλήρωση αυτού του εξευτελιστικού – προσβλητικού Voucher των 300€ για την άθληση των μαθητών. Θα αναλυθεί και αυτό όταν θα έχω όλα τα δεδομένα.

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Πρωταθλητής Ελλάδας της Ποδηλασίας
Υπεύθυνος Οργανωτικού & Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Αθλητισμού – Τουρισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΠΣ Κεφαλονιάς Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed